Catalyst 1000 switch áttekintés

Elérhető minőség kisvállalkozásoknak nagy álmokkal

A Cisco Catalyst-szériás switcheire sokan úgy gondolnak, mint bonyolult, masszív eszközökre, amelyekkel főleg nagyvállalatok szerverszobáiban, illetve adatközpontokban lehet találkozni. Ezen felül a Catalyst switchekkel kapcsolatban az általános képhez tartozik még a borsos ár, és az az elképzelés, hogy komplexitása miatt mindenképp egy hálózatmérnökre lesz szükség a felkonfigurálásához és menedzseléséhez. Ezen az elképzelésen finomít, ha megismerkedünk a Catalyst 1000-es switch családdal, amely small business switchként került a piacra. Eredetileg a Catalyst 2960-L széria utódjaként jelent meg, ahhoz képest feljavított hardware-rel, fejlettebb software funkciókkal, és kiterjedtebb VLAN támogatottsággal. Mivel a Catalyst 2960-L switchek 2021 októberében End-of-Sale státuszba kerülnek, ezért is érdemes megismerkedni az C1000-es termékcsaláddal.

Az első lépések

Egy Catalyst 1000-es switch esetén már az indításnál és az első lépéseknél megtapasztalhatjuk, hogy nem megalapozatlan az „egyszerű” jelzővel reklámozni ezt a termékcsaládot. A legkönnyebb kezelés érdekében egy 5 másodperces gombnyomással indításkor Easy módba helyezhető a switch.

Ezután a GUI felületen egy intuitív wizard megoldással gyorsan elvégezhetőek a kezdetleges beállítások, mindössze egy pár gombnyomással végig lehet futni a hostname, username, jelszó, idő és port beállításokon. De a GUI alkalmas ennél magasabb szintű beállításokra is, mint static routing, ACL-ek, biztonsági beállítások, QoS stb.

Kezelőfelületek és csatlakozási opciók

Az alábbi példában látható, hogyan történik a postprocess deduplikáció két fájl között. Az “A” fájl egy 20KB méretű dokumentum, a “B” fájl pedig 12KB. Mindkét fájl 4KB-os blokkokat használ. A blokkok a képen 4db betűvel vannak helyettesítve, valamint színkóddal ellátva, a könnyebb azonosítás végett. Az “A” fájlban az első és a negyedik blokk duplikált adatokat tartalmaz, így az egyik blokk eltávolítható. A “B” fájl második blokkja ugyanazt az ismétlődő adatot tartalmazza, mint az “A” fájl első és negyedik blokkja, így az is eltávolítható. A deduplikáció hatására aggregate szinten már csak deduplikált adatok jelennek meg. Az inline deduplikáció alapértelmezetten engedélyezve van az AFF rendszereken és engedélyezhető az új és meglévő Flash Pool köteteknél is.

ONTAP 9.2 operációs rendszerekkel inline keresztkötet-megosztást is végrehajthatunk a megegyező aggregate-hez tartozó kötetek között (kivételt képez a Flash Pool és a HDD használat). ONTAP 9.3 rendszerekkel pedig már háttérben futó, előre tervezett deduplikáció is végrehajtható az AFF rendszereken, az Automatic Deduplication Schedule (ADS) segítségével.

Stackelés

Ezek után talán nem meglepő, hogy nem kell bonyolult folyamatokkal szembenézni akkor sem, amennyiben stackelni szeretnénk: out-of-the-box csatlakoztatjuk a meglévő switchez az új eszközt, amihez csak egy pár SFP modulra lesz szükség, és a már jól ismert GUI-n keresztül pár másodpercen belül elérhetővé válik mindkét eszköz (8 switch a maximum egy stackben).

A stackelés rugalmas, így az sem gond, ha az eredeti tervekhez képest nagyobb mértékben nő a hálózatunk, mivel a 8-, 16-, 24-, vagy 48-portos switcheket az igényeknek megfelelően kedvünk szerint párosíthatjuk egymással egy stackben.

És ha mindez még nem lenne elég

Az adattömörítés több 4KB méretű WAFL-blokkot egyesít tömörítési csoportokba a folyamat megkezdése előtt. Két adattömörítési módszer használható: a másodlagos módszer 32KB [kilobájt] tömörítési csoportokat használ, az adaptív módszer 8KB tömörítési csoportokat használ, amelyek segítenek a tárolórendszer olvasási teljesítményének javításában.

Az adattömörítés a redundáns adatokat tömöríti, ezzel növelve a fizikai tárhelyet. Korábban volt róla szó, hogy az adattömörítés is történhet inline, vagy postprocess attól függően, hogy a folyamat a lemezre írás előtt, vagy után történik. Az alábbi példa pontosan ugyanazokat az alapadatokat használja, mint korábban a deduplikáció esetében, viszont itt a postprocess tömörítés nincs engedélyezve. Az adattömörítés folyamán először több blokk kerül tömörítési csoportba. Jelen esetben 20KB (A fájl) + 12KB (B fájl), vagyis 32KB kötetet alkot 8x4KB blokk. Egy algoritmus megkeresi a tömöríthető redundáns mintákat és elvégzi a tömörítési folyamatot. Miután ez megtörténik, a lemezre már csak a tömörített adatok kerülnek írásra.

Összegzés

Bármely kis- és középvállalkozás jól járhat ezekkel a switchekkel. A small business környezet a C1000-es eszközökkel jól kiegészíthető Cisco Aironet access point-okkal, vagy a legújabb Cisco Catalyst AP-kkel, amiket a switch POE portjaira csatlakoztathatunk. Ezt a hálózatot pl. egy Cisco 900-szériás ISR routerrel tehetünk teljessé.

A legtöbb kisvállalkozás idővel fejlődni szeretne, és nem úgy tervez, hogy örökre kisvállalkozás marad. Márpedig, ha egy cég növekszik, idővel elkerülhetetlen a komolyabb hálózati eszközök beszerzése, ami néha azzal jár, hogy a teljes infrastruktúrát le kell cserélni. A Catalyst 1000-es switchekkel azonban már eleve Enterprise szintű eszközeink vannak, amikkel rugalmasan növekedhet a vállalkozás. Nem szükséges egy egész eszközparkot újra cserélni, legfeljebb hozzáadni pár új eszközt.

Forrás: ALEF